Gruzja to przepiękny region położony na pograniczu Europy oraz Azji.

Gruzja to prześliczny kraj znajdujący się na pograniczu Europy oraz Azji. Kuchnia gruzińska jest natomiast znana na całym świecie. Jest nie tylko smaczna ale także treściwa i bardzo aromatyczna. Duży wpływ na to mają przyprawy które używane są do przyrządzenia posiłku. Do uzyskania wyjątkowego smaku potraw stosowane są przyprawy: olendra, czosnek, kminek, tymianek, rozmaryn, mięta, imbir, szafran, cynamon oraz papryka. Co więcej, bardzo często dania wzbogacane są orzechami włoskimi dzięki czemu uzyskują swój nietuzinkowy smak.

gruzińskie specjały

Wartymi uwagi są gęste zupy, w szczególności: adżabsandali – gruzińskie leczo z bakłażana, cukinii, ziemniaka, cebuli, papryki oraz pomidora, czichirtma – gruziński rosół bądź charczo – gruziński gulasz. Do najbardziej popularnych dań głónych możemy śmiało zaliczyć chaczapuri czyli zapiekany placek serwowany z przeróżnymi dodatkami. By poczuć ten nadzwyczajny smak wyśmienitych potraw nie trzeba wyjeżdżać, aż do Gruzji. Możemy wybrać się do jednej z polecanych restauracji, która z wielką przyjemnością przyrządzi dla nas pyszne potrawy.