Kraków- nie tylko budowlane zabytki, lecz także przepyszna kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych i w najwyższym stopniu bogatych w tradycję krajowych miast – nie da się kłócić z tym sformułowaniem. Niemniej jednak stolica Małopolski to nie tylko Wawel oraz piękne zabytki – to także sztuka kulinarna i regionalne dania i produkty, z jakich słynie Kraków. Wielu podróżników zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, bo krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, zwłaszcza, kiedy chodzi o dania i lokalne produkty.
najlepsze włoskie jedzenie w Krakowie
Lokalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez renomowanych towarów. Kraków słynie przede wszystkim z oszałamiającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Ogromnym powodzeniem cieszy się także masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te towary w wielu przypadkach tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.
Sztuka kulinarna Krakowa – regionalne dania i potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w ogrom wspaniałych regionalnych produktów – podróżnicy zwykle wyszukują gotowych dań, jakie za pomocą przeżyć kubków smakowych opiszą tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych mogą pokusić się o spróbowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to natomiast karp w zalewie octowej bądź karp zatorski wędzony. Pasjonaci zup muszą posmakować żurek po krakowsku lub też barszcz czerwony krakowski.
Jednakże to, z czego w największym stopniu słynie Kraków w Polsce i na całym świecie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to frykas, jaki można traktować jako zwykły przysmak. Mowa oczywiście o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o konturze koła. Wyróżniają go również reprezentatywne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą mieć średnicę pomiędzy 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Najczęściej obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem bądź kompozycją suszonych ziół.
Mniej popularnym, chociaż także uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten można rozpoznać także po charakterystycznych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).
http://mshg.pl
Jak widać, Kraków stoi nie jedynie Wawelem i Sukiennicami – to również raj dla smakoszy, jacy wypatrują nowych, lokalnych regionalnych kuchni oraz artykułów, za pomocą jakich mogą o dużo odpowiedniej zapoznać Kraków i jego okolice.